Yellowstone

Yellowstone is het oudste nationale park ter wereld en het eerste Amerikaanse park dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst. Het park staat bekend om haar geologisch bijzondere verschijnselen: Yellowstone bevat de helft van alle geothermische fenomenen op aarde. Er zijn warme bronnen (hot springs), zwaveldampen en je vindt er de grootste concentratie geisers ter wereld, met Old Faithful als beroemdste voorbeeld. Een andere bijzonderheid is het Yellowstone Lake, een van de grootste hooggelegen meren in Noord-Amerika. Het meer ligt op de Yellowstone caldera, de grootste vulkanische structuur op het continent. Caldera betekent letterlijk ‘kookpot’ of ‘ketel’ en is een krater, gevormd door vulkanische activiteit. Het vulkanische gebied wordt als actief beschouwd. In het verleden (tot twee miljoen jaar terug) zijn er enkele zeer grote uitbarstingen geweest. Het park staat bovendien bekend om haar wildlife. Er leven onder andere grizzlyberen, wolven, bizons en wapitiherten. In het park is achthonderd kilometer aan verharde weg aangelegd, en er zijn dubbel zoveel kilometers aan wandelpaden. De route door het park is heet Grand Loop, en is in de vorm van een 8. De totale afstand van deze Grand Loop Road bedraagt 142 mijl – 230 km. Alle bekende punten van het park liggen dicht bij deze rondweg. De maximum snelheid bedraagt 45 mijl (ong. 70 km) per uur.

               

 

KOA Jackson Hole 9705 South Highway 83001 Jackson, WY http://koa.com/campgrounds/jackson-hol
Gros Ventre Campground Gros Ventre Campground Road 83001 Jackson, WY http://www.gtlc.com/lodging/gtlc-campgrounds-gros-ventre.aspx
Colter Bay RV Park Moran P.O. Box 250 83013 Moran, WY http://www.gtlc.com
Grant Village Campground 82190 Yellowstone National Park, WY http://www.yellowstonenationalparklodges.com/grant-village-campground-253.html
Bridge Bay Campground 30 mijl van de Oost Ingang van Yellowstone http://www.yellowstonenationalparklodges.com/bay-bridge-campground-251.html
Fishing Bridge RV Park In het park 82190 Yellowstone National Park, WY http://www.yellowstonenationalparklodges.com/fishing-bridge-rv-park-255.html

 

Van West Thumb naar Fishing Bridge

West Thumb Geyser Basin Trail. Startpunt parkeerplaats, lengte 1km, nauwelijks hoogteverschil. Klein geiser bassin, maar prachtige ligging! Vanaf de parkeerplaats loop je over een houten boardwalk langs het basin en langs de kust van Yellowstone Lake. West Thumb Geyser Basin is een van de kleinste geiser bassins in het park, maar de ligging ervan, direct naast Yellowstone Lake, is ontzettend mooi. Enkele van de mooiste bezienswaardigheden hier zijn de symmetrische gevormde Fishing Cone, de diepe en kleurrijke Abyss Pool, en de Thumb Paint Pots, die constant modderkegels bouwen. De andere geisers in dit basin heten: Twin Geysers, Black Pool, Lakeshore Geyser, Blue Funnel Spring en Surging Spring.

 

Yellowstone Lake Overlook Trail. Startpunt parkeerplaats, lengte 3km, hoogteverschil 120m. Duurt 1-2h. Klim op het einde! Het wandelpad ligt aan het begin van de West Thumb Geyser Basin parkeerplaatsnen gaat grotendeels over vrij vlak terrein, behalve het laatste gedeelte vóór het uitkijkpunt: een redelijk pittige klim van 120 meter maken. Je komt uit bij een bergweide met een indrukwekkend uitzicht over West Thumb, Yellowstone Lake en de Absaroka Mountains.

             


 

Lewis Falls: (langs de weg, goed te fotograferen vanaf de brug)

Moose Falls: (vlak voor de park ingang wandeling vanaf parkeerplaats)

Natural Bridge: Dit is een eenvoudige route van 3.5 km heen en terug. Het pad gaat door het bos en terug naar een meesterwerk van natuurlijke architectuur. De natuurlijke brug is een intacte boog van rots die is uitgehouwen door de eroderende krachten van wind en water. Eenmaal aan het einde van de route, zal de 51 meter hoge brug in het zicht komen voor een mooi foto moment.

Duck Lake Trail: 1,6 kilometer (heen en terug) Je klimt omhoog naar de top van een kleine heuvel, vanwaar je Duck Lake en Yellowstone Lake kan zien. De grote branden van 1988 hebben hier veel schade aangericht, de gevolgen daarvan zijn nog steeds goed zichtbaar. Je daalt daarna weer af richting Yellowstone Lake.

 Van Fishing Bridge naar de East Entrance


Storm Point Trail (startpunt parkeerplaats Indian Pond, lengte 3km, weinig hoogteverschil, 1-2h)”One of the most scenic short hikes in Yellowstone.” De trail begint in een open weidegebied, gaat langs Indian Pond en buigt dan af naar het westen, de bossen in. Je loopt naar Storm Point, vanwaar je een goed uitzicht hebt over Yellowstone Lake en de kust. Vaak trekt de wind hier halverwege de middag aan, waardoor op het water schuimachtige golven met witte kappen ontstaan. Dit effect is vooral heel sterk in Mary Bay. ‘s Ochtends en later in de avond is het water meestal veel rustiger. In het rotsachtige gebied rondom Storm Point leeft een grote kolonie yellow bellied marmots.

Pelican Creek Trail (startpunt: 1-1,5 mijl na Fishing Bridge Junction aan westzijde Pelican Creek Bridge/zuidzuidevan de weg in pullout, lengte 1,5km, geen hoogteverschil, ± 30 min. – 1h). Wandeling door bosgebied naar rand Yellowstone Lake, vooral mooi tijdens vroege ochtend of avond.

De weg loopt vervolgens langs Steamboat Point (een fotogenieke plek met veel thermische activiteit) en Sedge Bay, en buigt dan weg van het meer, richting de East Entrance. Je passeert hier de rand van de Yellowstone Caldera. Een korte zijweg leidt naar Lake Butte Overlook, een hoog gelegen plek vanwaar je het meer goed kan zien.

Je passeert twee meertjes, Sylvan Lake en Eleanor Lake, waar picknickplaatsen zijn aangelegd. Vervolgens ga je via de 2.600 meter hoge Sylvan Pass de Absaroka Range over. De East Entrance ligt op een hoogte van 2.119 meter. Pas na 53 mijl bereik je de eerste grotere plaats ten oosten van het park, het stadje Cody.

 Van West Thumb naar Old Faithful met upper Geyser Basin


Tijdens de 17 mijl lange rit van West Thumb naar Upper Geyser Basin passeren we twee maal de Continental Divide. Het met waterlelies overdekte meertje Isa Lake ligt precies op deze scheiding, tijdens de lente stroomt het water vanuit dit meertje deels naar de Atlantische Oceaan, en deels naar de Pacific! Kort voor je Upper Geyser Basin bereikt, kan je vanaf een klein platform een serie watervallen en stroomversnellingen zien in de Firehole River. Samen worden die de Kepler Cascades genoemd.

Lone Star Geyser Trail Beginpunt: dicht bij de parkeerplaats bij de Kepler Cascades Lengte: 8 kilometer. Dit is een eenvoudige wandeling die deels over een oude weg naast de Firehole River gaat. Ook fietsers mogen gebruik maken van deze weg, behalve tijdens het laatste stuk dat naar de Lone Star Geyser gaat. De geiser zelf is kegelvormig, en is 3,5 meter hoog. Vaak is er eerst een kleine eruptie, die ongeveer een half uur later wordt gevolgd door een indrukwekkende uitbarsting van zo’n 13 meter hoog, die soms wel een half uur aanhoudt. Deze grote uitbarstingen komen ongeveer een keer per drie uur voor.

Shoshone Point: is een punt op de helft van West Thumb naar Old Faithful van waaruit men een prachtig uitzicht over Shoshone Lake , en de Grand Tetons op een heldere dag. Deze locatie was het toneel van een postkoets overval in 1914.

Isa Lake : is opmerkelijk als waarschijnlijk het enige meer ter wereld die van naturen afgevoerd word naar twee oceanen , de oostzijde voert af naar de Stille Oceaan en het westen naar de Atlantische Oceaan.

De Upper Geyser Basin: beslaat een gebied van 5 km², en bevat bijna een kwart van alle geisers in de wereld; een grotere concentratie is nergens anders te vinden. De voetpaden die hier nabij de thermische bezienswaardigheden zijn aangelegd, hebben een totale lengte van 11 kilometer. En net buiten de Upper Geyser Basin liggen nog diverse wandelpaden die naar in de buurt gelegen watervallen, meertjes ed. gaan. In het Visitor Center hangt naast de balie een bord waarop wordt aangegeven binnen welke tijden de zes meest betrouwbare geisers waarschijnlijk uit zullen barsten. Dit wordt aangegeven door een tijdstip met daarbij een marge, die zowel vóór als ná het genoemde tijdstip geldt. Dus als er staat “Grand Geyser – 3.00 pm – within 2 hours”, dan betekent dat dat Grand Geyser waarschijnlijk uit zal barsten tussen 1 uur en 5 uur ‘s middags. De zes geisers die op dit bord worden vermeld zijn: Old Faithful, Grand Geyser, Daisy Geyser, Riverside Geyser, Castle Geyser en Great Fountain Geyser. De eerste vijf liggen in het Upper Geyser Basin, Great Fountain Geyser ligt wat verder naar het noorden aan de Firehole Lake Drive. Op de balie liggen briefjes waarop je de genoemde tijden kunt overschrijven. Houd er rekening mee dat de loopafstanden in het basin vrij groot zijn, zo ligt bijvoorbeeld Riverside Geyser op ongeveer 2 kilometer afstand van het Visitor Center. Met behulp van de genoemde tijden en de plattegrond kan je proberen je bezoek aan de Upper Geyser Basin zodanig in te delen, dat je de uitbarsting van twee of drie geisers mee kunt maken. De Upper Geyser Basin wordt verdeeld in een zuidelijk en een noordelijk gedeelte.

YellowStone Geyser Basin

Observation Point Trail. Startpunt bij Old Faithful Geyser, lengte 3km, hoogteverschil ± 50m na 800m. 1-2h. Reken een wandeling van 30 min. om vanaf Observation Point uitbarsting Old Faithful te zien. Vanaf hier kun je de wandeling door Upper Geyser Basin verder volgen

 

Old Faithful Geyser Old Faithful heeft z’n naam in 1870 gekregen omdat de erupties steeds precies op tijd gebeurden. De gemiddelde tijd tussen de erupties is in de loop van de tijd wel iets langer geworden, als gevolg van aardbevingen en vandalisme, maar toch is het nog steeds een zeer betrouwbare geiser. De erupties vinden gemiddeld 1x per 91 minuten plaats. Elke uitbarsting duurt 1,5 tot 5 minuten; er wordt dan 14.000 tot 32.000 liter kokend water omhoog gespoten tot een hoogte die varieert van 30 tot 55 meter.

Anemone Geyser Van alle geisers is dit, zover je daarvan kan spreken, de “liefste” geiser. De Amerikanen zouden hem omschrijven met het woordje ‘cute’. De Anemone Geyser is een heen klein geisertje dat prachtig het hele eruptie-proces van een geiser weergeeft. Hij barst om de zeven minuten uit. Eerst zie je het water de kegel van de geiser vullen, waarna het water over de rand stroomt. Dan pruttelt en sputtert het geisertje gedurende zo’n 2 à 3 minuten, waarbij het water zo’n 1 à 3 meter omhoog spuit. Vervolgens eindigt de eruptie weer en stroomt het water terug in de kegel van de geiser, waarbij je een “familair gurgling sound” hoort.

Plume Geyser Bij deze geiser kan je elke 20 tot 40 minuten 3 tot 5 korte uitbarstingen zien, waarbij het water ongeveer 8 meter hoog komt. Dit is een vrij jonge geiser, die ontstaan is door een stoomexplosie in 1922. Plume Geyser ligt dicht bij de boardwalk, zodat je de erupties goed van dichtbij kan bekijken.

Beehive Geyser Dit is een van de meest spectaculaire geisers. Het water wordt tijdens een 4 tot 5
minuten durende eruptie omhoog geperst door een nauwe kegel, waardoor het soms wel een hoogte bereikt van 40 tot 55 meter. De uitbarstingen vinden niet regelmatig plaats, soms kan er 7 uur tussen zitten, soms ook een hele dag. En er zijn ook tijden dat de geiser enkele weken of maanden slapend is. Een kleine opening net ten oosten van de geiser wordt ook wel eens de Beehive Indicator genoemd. Als hier een kleine eruptie plaatsvindt, dan volgt de uitbarsting van Beehive Geyser meestal 10 tot 20 minuten later.

Heart Spring De geoloog George Marler vond dat de vorm van deze bron op een menselijk hart lijkt. Vandaar dat hij de bron in 1959 de naam Heart Spring gaf. De bron is aan de oppervlakte 2 bij 3 meter groot, en 4,5 meter diep. Heart Spring onderscheidt zich van de vele andere bronnen in het park door z’n heldere kleuren.

Lion Group of Geysers Dit is een groep van vier geisers, die ondergronds met elkaar verbonden zijn. De namen zijn: Lion, Lioness, Big Cub en Little Cub. Een eruptie wordt meestal vooraf gegaan door het plotselinge uitstoten van stoom, dat gepaard gaat met een diep brullend geluid. De erupties vinden plaats op onregelmatige tijden, de groep is soms niet actief.

Aurum Geyser Dit is een mooi voorbeeld van een ‘cone-type geyser’. Soms is Aurum Geyser erg regelmatig, en kan je ongeveer 1x per drie of vier uur een eruptie verwachten. Maar er komen ook perioden voor waarin de geiser onvoorspelbaar is. Een uitbarsting duurt maximaal 90 seconden, en het water bereikt een hoogte van 4 tot 7 meter. Omdat de geiser dicht bij de boardwalk ligt, spat het water bij een krachtige uitbarsting over de toeschouwers heen. Dat voelt warm aan, maar is niet gevaarlijk.

Doublet Pool Twee hete bronnen vormen samen een saffierblauwe poel, die zeer geliefd is bij fotografen. Er zitten diverse complex gevormde randen op verschillende hoogten, waaruit kan worden opgemaakt dat het waterniveau vroeger lager moet zijn geweest. Zo nu en dan produceert de poel onhoorbare maar wel voelbare bonzen; je kan hierdoor ook het water in beweging zien komen. Dit is waarschijnlijk het resultaat van gas- en stoombellen die diep onder de grond vrijkomen.

Giantess Geyser Dit is een geiser die maar twee tot zes keer per jaar uitbarst, maar dan wel bijzonder heftig. Net voor een uitbarsting kan je de omgeving voelen trillen als gevolg van ondergrondse stoomexplosies. Bij sommige erupties, die wel 12 tot 43 uur kunnen duren, bereikt het water een hoogte van 30 tot 60 meter. Het eerste uur is het meest spectaculair.

Solitary Geyser Deze geiser werkt erg vaak, namelijk elke 4 tot 8 minuten. Een uitbarsting duurt ongeveer 1 minuut. Het water komt niet hoger dan 1,8 meter.

Observation Point Boven op een heuvel ligt Observation Point, vanwaar je een compleet beeld hebt van de Upper Geyser Basin. Je bevindt je hier 76 meter boven Old Faithful. Mooie view van Old Faithful Geyser, zonder grote meute!

Liberty Pool Dit is een voorbeeld van een zogenaamde ‘lukewarm hot spring’; dat is een bron waarin het water soms zo koud is (lukewarm betekent ‘lauw’), dat er zelfs kikkers in kunnen leven.

Sawmill Geyser Het is erg onvoorspelbaar hoe lang een eruptie van deze geiser duurt, dat kan enkele minuten zijn, maar ook 4 uur! Meestal bedraagt de interval tussen twee uitbarstingen 1 tot 3 uur. Het water draait in de krater, en daaraan heeft de geiser haar naam te danken.

Spasmodic Geyser De geiser heeft z’n naam te danken aan het grillige uitbarstingspatroon. Het water en de stoom komen naar buiten door ongeveer 20 openingen die op twee kraters liggen. Tijdens een grote uitbarsting varieert de hoogte van de verschillende waterstralen van enkele tientallen centimeters tot enkele meters. Ook vanuit twee poelen komt water omhoog, tot 4 à 5 meter. De op onregelmatige tijden voorkomende uitbarstingen kunnen enkele minuten duren, maar houden soms ook een paar uur aan.

Grand Geyser Dit is de grootste min of meer voorspelbare geiser ter wereld. Erupties vinden plaats met een
interval van 7 tot 15 uur. Het water komt vanuit een grote poel omhoog, en heeft daardoor een heel ander effect dan bij Old Faithful. Daar zie je een rechte kolom, hier gaat het om een veel bredere uitbarsting. Als de geiser in werking treedt, zie je 1 tot 4 uitbarstingen die samen 9 tot 12 minuten duren. Het water kan 60 meter hoog komen.

Turban Geyser De bolvormige sintelophopingen op de bodem van deze geiser deden de geoloog Dr. A.C. Peale denken aan het Turkse hoofddeksel de tulband (turban in het Engels). Turban Geyser is verbonden met Grand Geyser. Normaal gesproken barst Turban Geyser elke 15 tot 25 minuten uit, een eruptie duurt dan 4 tot 5 minuten. Als het water in Turban’s krater stijgt, bevordert dat de kans op een eruptie van Grand Geyser. Gelijktijdig vindt dan ook een eruptie van Turban’s geiser plaats, die dan echter blijft voortduren tot wel een uur nadat Grand Geyser weer tot rust is gekomen.

Crested Pool Deze poel is 13 meter diep. Soms zakt de temperatuur zodanig dat het water alleen maar zachtjes pruttelt, maar vaak staat het ook volop te koken. Op zo’n momenten kan het water een meter of drie omhoog spatten. Nabij de bodem is ooit een temperatuur van 114° C gemeten.

Castle Geyser Deze geiser heeft de grootste kegel (3,6 meter) en is waarschijnlijk de oudste geyser in het basin. Het patroon van de erupties is vaak veranderd, tegenwoordig vinden uitbarstingen plaats met intervallen van 10 tot 12 uur. Het water kan een hoogte van 27 meter bereiken. Een uitbarsting duurt 20 minuten, en wordt gevolgd door een lawaaierige stoomfase die nog eens een half uur duurt.

Orange Spring (Beauty Pool en Chromatic Spring) Dit zijn twee van de meest kleurrijke warmwaterbronnen in het park. In het midden is het water diepblauw, naar de randen toe gaat de blauwe kleur over in geel, oranje en rood. De mooie kleuren zijn onstaan door de aanwezigheid van specifieke bacteriën. Beide bronnen zijn met elkaar verbonden, als het water in de ene bron stijgt, daalt het in de andere.

Oblong Geyser Oblong betekent ‘langwerpig, rechthoekig’, en de geiser heeft deze naam te danken aan de vorm van de krater. De groen-blauw getinte poel en de sintelrand eromheen zien er net zo indrukwekkend uit als de uitbarstingen van deze geiser. Oblong wordt niet tot de grote geisers gerekend, maar toch komt er tijdens een eruptie een grote hoeveelheid water vrij. Het bereikt daarbij een hoogte van 6 tot 12 meter. De interval tussen twee uitbarstingen bedraagt meestal 4 tot 13 uur.

Giant Geyser In de jaren na 1955 was deze geiser niet actief. Daarna is er langzaam steeds meer activiteit ontstaan, er vindt nu elke 3 tot 10 dagen een eruptie plaats. Het zijn spectaculaire erupties, waarbij het water een hoogte bereikt tussen 55 en 76 meter. Giant Geyser heeft een indrukwekkende kegel die 3,5 meter groot is, met een aan de binnenzijde gemeten diameter van bijna 2 meter. De kegel is aan één zijde gebroken.

Grotto Geyser De 2,5 meter hoge kegel van Grotto Geyser heeft een opvallend grillige vorm. Tussen twee erupties kunnen enkele uren zitten, maar ook wel ooit enkele dagen. Ze duren vaak wel erg lang, tot meer dan 10 uur. Uit de opening hoor je constant gorgelende geluiden komen. 

Riverside Geyser Zoals uit de naam al opgemaakt kan worden, ligt deze geiser aan de oever van de Firehole River. Het is een van de meest pitoreske geisers; tijdens een uitbarsting kromt het water zich in een sierlijke boog over de rivier. De interval tussen twee uitbarstingen bedraagt ongeveer 7 uur; een uitbarsting kan worden voorzien doordat ongeveer 50 minuten van te voren het water in de krater begint te koken. Tijdens de eerste vijf minuten is de uitbarsting het meest heftig, daarna wordt de activiteit minder, en volgt er nog een periode waarin stoom wordt uitgeblazen.

Chain Lakes (Fan & Mortar Geysers) Deze twee dicht bij elkaar liggende geisers barsten meestal gelijktijdig uit. De erupties vinden zeer onregelmatig plaats, soms kunnen er wel enkele maanden tussen zitten. Het water van Mortar Geyser komt maximaal 24 meter hoog, terwijl dat van Fan Geyser een hoogte van 38 meter kan bereiken.  

Morning Glory Pool Dit is lang een van de favoriete bezienswaardigheden van de toeristen geweest. Helaas heeft de bron veel te lijden gehad van vandalisme; bezoekers hebben letterlijk tonnen aan keien, munten, hout en ander afval in de bron gegooid. Hierdoor is de watercirculatie ernstig verstoord, waardoor de thermische activiteit verloren ging, en de temperatuur is gedaald.

Round Spring Daisy Group Comet Geyser heeft van de drie geisers uit deze groep de grootste kegel, maar veruit de kleinste uitbarsting. Het water spettert bijna constant omhoog, maar komt daarbij meestal niet hoger dan 2 meter. Daisy Geyser is vrij betrouwbaar, je kan hier elke 2 tot 4 uur een eruptie zien. Het water gaat omhoog in een hoek van 70°, en bereikt een hoogte van 23 meter. De nabijgelegen Splendid Geyser is veel minder voorspelbaar. Het water komt hier soms wel 60 meter hoog.

Punch Bowl Spring Rondom deze krater, die gevuld is met kokend water, heeft zich een ruim 70 centimeter hoge rand gevormd. De bron heeft een diameter van 3,6 meter, en is 9 meter diep.

 

Van Old Faithful naar Madison


Black Sand Basin Trail. Startpunt 0,6 mijl ten noorden van Old Faithful, lengte 800m. (Emerald Pool & Opalescent Pool o.a.). Zie kaart Upper Geyser Basin. Dit is een basin met een kleine collectie juweelachtige geisers en kleurrijke heetwaterbronnen. Daarvan is de diepe Emerald Pool de bekendste. Ook Opalescent Pool is erg mooi. Hier zijn enkele bomen gedood door overstromend heet water; het dode hout wordt nu langzaam geïmpregneerd en mogelijk zullen hier in de loop der tijd versteende bomen ontstaan. Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn: Spouter Geyser, Cliff Geyser, Rainbow Pool en Sunset Lake.

Biscuit Basin Trail. Startpunt 3 mijl ten noorden van Old Faithful, lengte 800m. Via een houten wandelpad kan je de kleine geisers en poelen in dit basin bekijken. De voornaamste bezienswaardigheden zijn: de kleine maar wel erg actieve Rusty Geyser; de kristalhelder Sapphire Pool; Jewel Geyser, die regelmatig in een serie van 1 tot 5 erupties uitbarst; de zeer onregelmatige Shell Geyser; Avoca Spring, waar tijdens een eruptie het water diverse kanten tegelijk op spuit; en twee vlak bij elkaar gelegen bronnen die samen de Mustard Springs worden genoemd.

Mystic Falls & overlook trail. Startpunt: Biscuit Basin parkeerplaats, lengte 3 mijl (easy/moderate), hoogteverschil 150m na 800m. 1,5-2,5h.

Fairy Falls Trailhead. (Parkeerplaats linkerkant Loop rd.). Lengte: 6 mijl, weinig hoogteverschil. Onderweg mooi uitzicht op Grand Prismatic Spring in Midway Geiser Basin! Voor het uitkijpunt naar Grand Prismatic Spring: volg de trail ongeveer 0,6 mijl, daarna aan linkerkant heuvel opklimmen. Geen officieel pad, maar velen zijn ons voorgegaan. Je hebt geen ‘mountain-gear’ nodig.

Midway Geyser Basin Trail. Startpunt 6 mijl ten noorden van Old Faithful, lengte 800m. (Grand Prismatic Spring o.a.) Dit is een geïsoleerde thermische groep, die officieel deel uitmaakt van de verder naar het noorden gelegen Lower Geyser Basin. Via een houten wandelpad kan je een aantal erg grote heetwaterbronnen bekijken. Grand Prismatic Spring heeft een diameter van 110 meter, en is daarmee op twee na de grootste heetwaterbron ter wereld (de grootste ligt in Nieuw-Zeeland). De kleur van het water varieert van diep blauw in het midden, naar licht blauw, groen, geel en oranje. Excelcior Geyser was ooit de grootste geiser ter wereld, maar meer dan 100 jaar geleden hebben een aantal zeer krachtige erupties een gaslekkage veroorzaakt, waardoor veel van de thermische energie verloren ging. Door het kokende water binnenin de bron gaat Excelcior Geyser gehuld in een dikke laag stoom. Een andere mooie bron in dit gebied is Turquoise Pool, met een opvallende melkachtige witte bodem. Kleine mineralendeeltjes in het water zorgen voor een apart kleurenspel.

Firehole Lake Drive. Eenrichtingsverkeer van zuid naar noord. Op deze weg geldt eenrichtingverkeer, je mag alleen in noordelijke richting rijden. De weg eindigt weer aan de Grand Loop Road. Langs de Firehole Lake Drive liggen veel geisers en heetwaterbronnen. Hier ligt o.a. de zeer spectaculaire Great Fountain Geyser. Dit is een grote geiser die ongeveer 1x per 10 uur uitbarst, waarbij het water dan 30 tot 60 meter hoog kan komen. De geiser is omgeven door circelvormige plateaus, die lijken op kleine vijvers. Bij de uitbarstingen overstromen deze plateaus. De Firehole Lake Drive wordt veel minder druk bezocht dan de Old Faithful Area, zodat je hier alle kans hebt om de natuur ongestoord op je in te laten werken. Tijdens de lente en het begin van de zomer wordt de weg soms afgesloten, om de beren die hier dan kunnen voorkomen te beschermen.

Fountain Paint Pot Trail. Startpunt 8 mijl ten noorden van Old Faithful, lengte 800m. Er zijn vier verschillende soorten van thermische activiteit in Yellowstone National Park, en die zijn hier alle vier te zien. Je hebt hier geisers, heetwaterbronnen, modderpoelen en fumaroles (openingen waar gas of stoom uitkomt). Het gebied dankt haar naam aan een modderpoel met roze en grijze kleuren (het gevolg van ijzeroxide). Uit de bubbelende modder ontsnapt stoom en gas. In de lente en de vroege zomer is de kokende modder erg dun. Later in de zomer en in de herfst zit er minder vocht in de poel, waardoor de modder dikker wordt en allerlei vreemde vormen worden gecreëerd.